Erre a kérdésre nagyanyám így válaszolna: ''Döfj egy szöget az almába, hagyd benne egy éjszakára, aztán edd meg''. Na de mama, 21 században vagyunk, már a ruhákat sem a parton mossuk.
Anyám egy generációval közelebb áll hozzám, az Ő tanácsa: marhapörkölt, spenót, csirkemáj.
De mi van ha ennél kreatívabbak akarunk lenni? Az alábbi táblázat vastartalmú ételeket mutat a bennük lévő vasmennyiséggel. Innen csemegézhetünk, hogy milyen alapanyagokat használjunk ha gyomrunk épp nem veszi be a pörköltet vagy zöldséget gyümölcsöt kívánunk inkább. Kismamabarát receptekért, KATT IDE!
Miért kell a vas terhesség és szoptatás alatt? KATT IDE!
Főzési tippek:
- főzés során az ételek nem vesztenek vastartalmukból,
- érdemes a következő szárított fűszerekkel főzni, mert igen nagy a vastartalmuk: kakukfű (1 ek 3,7 mg vas), petrezselyem (1 ek 1,9 mg vas), fodormenta (1 ek 1,8 mg vas), bors, majoranna, kumin, kapor, oreganó, babérlevél, koriander, bazsalikom, rozmaring, csombor, köménymag, görögszéna, tárkony, turbolya ( 1 ek 0,9 mg vas).
Hem vasat tartalmazó étel |
Vastartalom 100 g ételben |
Nem-hem vasat tartalmazó étel |
Vastartalom 100 g ételben |
kacsamáj |
30 mg |
Szárított vargánya |
90 mg |
sertésmáj |
18 mg |
Kakaópor (100%-os) |
36 mg |
csirkemáj |
13 mg |
mogyoró |
35 mg |
pulykamáj |
12 mg |
zabpehely |
31 mg |
birkamáj |
10 mg |
mák |
22 mg |
Libamáj |
7 mg |
tökmag |
15 mg |
marhamáj |
6,8 mg |
Friss csipkebogyó |
10 mg |
vörös húsok |
3-4mg |
Száraz bab |
7 mg |
Szardinia |
3 mg |
Pörkölt napraforgómag |
6 mg |
pulykahús |
2-3 mg |
Szárított sárgabarack |
6 mg |
Tonhal |
2 mg |
lencse |
5 mg |
csirkehús |
1 mg |
szilva |
5 mg |
lazac |
1 mg |
sóska |
4,6 mg |
|
|
ribiszke |
4,5 mg |
|
|
spenót |
4 mg |
|
|
dió |
4 mg |
|
|
tojássárgája |
3,5 mg |
|
|
földimogyoró |
3 mg |
|
|
körte |
2 mg |
Forrás www.kismamadietablog.hu